Olof & Sven


Stad: Tumba, Stockholm

Ålder: December 2020

Kön: Hane

Kastrerad: Nej

Vill flytta med: Olof & Sven flyttar med varandra.


Olof & Sven kommer ursprungligen från ett vanvårdsfall där de under en lång period bodde i en trång plastlåda med knappt några möjligheter att uppfylla behov i form av klättring, lek & hygien. Väl i jour visade det sig att de hade lite till ingen handvana och har fått genomgå en lång period av rehabilitering hos jourhemmet.


Jourhemmet berättar

Sven: En nyfiken och framåt kille. Är aktiv och behöver få utrymme att röra sig ordentligt. Älskar att klättra och få nyinrett i buren. Sover gärna i dubbelvikta hängmattor där man kan krypa in och gömma sig. Sven tycker det är lite jobbigt att bli upplyft, men han finner sig i det och väl i famnen så uppskattar han en mysstund med kli på hakan och bakom öronen. Han behöver fortfarande vidare hanteringsträning. Behöver ett hem som har råttvana sedan innan. Tycker om mat och är fin i hull. Jag har hundar i huset och han är inte alls rädd för doften av dem alt när de står nära buren. Gnager ej på olämpliga saker.


Olof: En nyfiken men mer avvaktande kille. Inte mycket hanterad och jag upplever honom som att han inte litar på människor. Vi har lyft upp honom genom att lägga en liten gästhandduk över kroppen och sedan lyft. Då får man klappa honom på huvudet. Men han är fortfarande avvaktande och behöver mer tid och hantering av en kunnig. Han älskar mat och kan bli lite för intensivt när han märker att det är på gång. Jag är noga med att strömata liten mängd flera gånger om dagen men tror nog att man kan ändra sättet med utfodring med tiden. Just nu är han lite stressad kring mat. Han är åt det rundlagda hållet och behöver fortsätta sin viktnedgång. Han är också aktiv och tycker om att klättra. Har stort behov av att upptäcka samt röra på sig. Gnager gärna på tillåtna saker. Han gnager inte på buren/hängmattor eller något annat än på grenar och såna gnagvänliga sittpinnar. Han sover på olika platser, men oftast ligger han på en öppen yta som tex ett hyllplan. Trots sin övervikt är han snabb och väldigt rörlig. Även han tycker om när man gör om i buren.


Sven & Olof behöver ett hem som har tålamod och vana med råttor som inte är handtama. Bröderna har gjort stora framsteg i jourhemmet, men det behövs att de fortsätter interagera med människor som förstår deras kropsspråk och som är villiga att fortsätta träna dem. Med tanke på råttornas bakgrund är det särskilt viktigt att de får bo i en stimulerande miljö där de får uppfylla de behov som de gått miste om i sitt ursprungliga hem. Båda vill ha en bur med mycket inredning så att de får utlopp för sin nyfikenhet och aktivitet. Hos jourhemmet är de vana vid att komma ut i en hage varje dag där de får ytterligare möjlighet till rörelse.


Priset för att adoptera Olof & Sven är 600 kr.