Zebramusen DannyStad: Göteborg

Ålder: 2019-06-01 (16 mån)

Kön: Hane

Kastrerad: Nej

OBS! Det är ingen knöl vid ansiktet, det är bara hans lilla ben.


Jourhemmet berättar:

Danny lever ensam sedan hans livspartner gick bort och huruvida han ska introduceras till en ny partner är ett övervägande som den nya ägaren behöver ta ställning till. Den som är intresserad av att adoptera Danny bör också läsa på om zebramöss eftersom de är exotiska djur som behöver särskild omsorg. Nedan har vi därför sammanfattat lite av vad som är bra att tänka på.


Danny har inte blivit hanterad och kan behöva vänjas vid sin människa. Han går trots detta ganska enkelt att lyfta upp ur buren och han bits aldrig. Han tycker om att gräva och boa och kan vara intressant att studera när han lämnas ifred.


Han är inte en mus att gosa med men däremot ett trevligt sällskap att titta på och prefekt för den som är intresserad av att inreda en interaktiv och naturnära miljö för honom att bo i och utforska.


Pris för att adoptera Danny är 150kr.


Kort allmän information om zebramöss:

Den vanligaste musen vi idag kallar för zebramus är av arten Lemniscomys barbarus. Annat namn för denna art är Gräsmus.

Livslängd: 3-5 år i fångenskap

Vikt: 30-50 gram

Hantering: Behöver vänjas vid att bli hanterade.

Lukt: Luktfri

Bottenmaterial: Odammigt strö, exempelvis alspån eller milla more

Boende: Gallerburar passar inte alls för zebramöss, eftersom de kan skada benen när de klättrar. Därför är det bättre att hysa dem i ett stort akvarium med nätat lock eftersom zebramöss kan hoppa över en halvmeter. Det är bra om zebramössen kan få så stort akvarium/terrarium som möjligt att bo i. Man rekommenderar minst 80 L.

Föda: Huvuddieten för zebramöss är mångsidig fröblandning. Förutom fröblandning kan du ge dem hö av hög kvalitet, vilket håller zebramössen aktiverade och ger dem något att gnaga och boa med. Hö har också god inverkan på matsmältningen. När du köper hö, se till att det är av hög kvalitet. Bra hö är grönt, luktar fint, är inte dammigt eller mögligt. Färska grönsaker och frukt är bra källor till vitaminer och du bör ge dina möss det då och då.


Ensam eller partner? Zebramusen är helt klart ett djur som gillar att leva i två. Det betyder: inga stora grupper eller solitärer. I allmänhet är det praktiskt taget omöjligt att få två hanar att acceptera varandra. Med det sagt kan en fortfarande inte vara helt säker på slutresultatet om en introducerar en hane med en hona. Ibland tenderar hanen även vara väldigt aggressiv mot honan. Detta är ett vanligt diskussionsämne bland zebramusfantaster: Ska de vara ensamstående? Eller kanske ska bara hanar vara ensamstående precis som tammus hanar.

Jordbruksverket hänvisar till att gnagare ofta lever i familjegrupper eller kolonier. Huvudregeln är därför att du ska hålla djuren i par eller grupp. Det som kan tas i beaktning är att undantag gäller vid aggressivitet mot artfränder. När frågan lyftes till en exotiska smådjursspecialist betonade hon ovanstående regel samt undantag och även att kastrering är aktuellt om hane och hona ska leva tillsammans.


Övrigt: Zebramöss är inte lämpliga för små barn. Zebramöss är alldeles för små och ömtåliga för att hållas av barn, eftersom barn inte kan bestämma hur de använder sin styrka och av misstag kan pressa en mus för hårt. Lyft ALDRIG en zebramus i svansen, håll inte ens musen i svansen. Svansen är mycket ömtålig och skadas och växer inte tillbaka.

Svansen på en zebramus är alldeles för ömtålig och lätt att bryta för ett springhjul, åtminstone om hjulet inte är av säkerhetsmodell. Det finns väldigt få hjul som är säkra och inte tillverkade av plast.

Som nämnts ovan: ingen plast tillåten! Plast är i bästa fall mycket ohälsosamt och en liten gnagare som en zebramus kommer gnaga i sig de giftiga ämnena.

Kontakta oss

  • Facebook

© 2020 Råtthjälpen 
︱Org.nr: 802435-0038

  • Instagram

Vid extremt akuta situationer kan vi nås på akutnummer: 073 610 00 34